מדי שנה נמכרות כ-30 אלף דירות חדשות בישראל ועוד עשרות אלפים של נכסים יד שנייה מחליפים ידיים. מרבית הדירות נמכרות לאחר בדיקת בית קצרה ובסיסית של הרוכש הפוטנציאלי וזאת מבלי לבדוק לעומק את הנכס המוצע למכירה.
גילוי הליקויים והנזקים בנכס, מסב מפח נפש גדול ובזבוז זמן ומשאבים בפתרון הבעיות. הכתבה הבאה תעסוק בנושא החשוב של בדיקת בית או בדיקת דירה לפני קניה.
במקרים אחרים אף נעשית פנייה לבתי המשפט ולמשרדי עורכי הדין בטענות כי מכירת הנכס נעשתה שלא בתום לב, שכן במועד מכירת הנכס מחויב המוכר לגלות פרטים מהותיים אשר למצבו הפיזי של הנכס.
איך תמנעו את מפח הנפש? ובכן, כל שדרוש הוא ביצוע בדיקה בסיסית.
ניתן לבצע בדיקה מוקדמת של הנכס. בחו"ל מדובר בתהליך נפוץ ואילו בישראל עדיין יש רוכשים רבים שלא יודעים כיצד פונים למומחה לבדיקת בית או כל נכס ומה הליך בדיקת דירה יד שנייה לפני קניה.
רוצים להזמין בדיקת בית לפני קניה לשם ביקורת הנכס והפקת חוות דעת הנדסית? ובכן, אספתי עבורכם שאלות רבות שעולות על ידי דיירים במעמד פנייתם אליי וגם תוך כדי התהליך.
מוזמנים לבדוק אפשרות לתיאום בדיקת דירה לפני הקניה,
לפניכם השאלות החשובות ביותר שכדאי שתשאלו את בודק הדירה:
בדיקת דירה לפני קניה או בדיקת הבית לפני קניה כוללת את כל המערכות בדירה – אינסטלציה, חשמל, ריצוף, טיח, צבע, רובה, כלים סניטריים, נגרות ומסגרות.
בנוסף, נבדקות התוכניות של הדירה והמפרטים שסופקו במועד הרכישה, במידה שמדובר בדירה חדשה מקבלן. כמוכן, בבתים פרטיים נבדקים רכיבים נוספים במעטפת הבניין והפיתוח.
האם להזמין ביקורת בנכס – בדק בית לפני קניה, במועד קבלתה או רק אחרי שקיבלתי מפתח? ובכן, בדירות שנרכשות מקבלן או יזם, לרוב הבדיקה נעשית עם קבלת המפתח, או כפי שהקבלנים נוהגים לכנות, במועד חתימה על 'פרוטוקול קבלת הנכס'.
אולם, מדי פעם אני נתקל גם בקבלנים אחרים, המאפשרים לבצע את הבדיקה לפני הרכישה או הכניסה לנכס.
בדירות יד שנייה, חשוב שהבדיקה כאמור תעשה לפני הרכישה, או במעמד החוזי. מדגיש – רצוי ליצור עימי קשר לפני הרכישה.
האם הקבלן מחויב לתקן את הליקויים לאחר בדיקת דירה לפני קנייה? הקבלן מחויב לתקן את הליקויים במסגרת תקופות האחריות והבדק הנקובות בחוק.
מה עושים אחרי שקיבלנו את חוות הדעת?
לאחר קבלת חוות דעת הנדסית, יש להעבירה לקבלן, רצוי בדואר רשום ולבקש 'שיפעל לתיקון הליקויים כאמור מחוות הדעת'.
אם נמצאו ליקויים בדירה שאינם יישימים לתיקון, אך זניחים מבחינת תפקודם, יצוין בחוות הדעת שקיים ליקוי, אך אינו ישים לתיקון ולפיכך בהתאם – מומלץ לדרוש פיצוי כספי.
עם זאת, במידה שהתגלה ליקוי מהותי בנכס דוגמת חריגה מדרישות מינימום, אזי תידרש חוות דעת שמאית שאומדת את ירידת הערך בנכס.
תמיד ניתן לזמן אותי לביצוע בדיקת בית חוזרת בנכס לצורך קבלת חוות דעת משלימה. במהלך הבדיקה אני עובר שוב על כל הליקויים ומציין מה תוקן, תוקן חלקית או שכלל לא טופל.
אם הקבלן לא פעל לתיקון כלל הליקויים, נדרש לרשום מכתב התראה נוסף לצורך תיקון הליקויים מחוות הדעת.
כיצד מתנהל הליך הבדיקה? לפניכם כל מה שתצטרכו לדעת.
בדיקת בית ייסודית לנכס עורכת בין שעה לשלוש שעות, תלוי בגודל הנכס ובאיכות הבנייה. לאחר מכן, נדרש עוד כיום בממוצע להכין את חוות הדעת.
האם חוות הדעת יכולה לשמש אותי בבית משפט?
חוות הדעת של בדיקת בית לפני קניה משמשת כאסמכתא משפטית לכל דבר ועניין. בתחילת חוות הדעת אני מצהיר שאין לי שום עניין בנכס ודין חוות הדעת הינה כדין מתן עדות בבית משפט.
בדיקת הנכס הינה בדיקה ויזואלית. אני לא שובר ריצוף או מגלה צנרת, במהלך הבדיקה אני נעזר במכשור מקובל המסייע לי בבדיקת ליקויים אפשריים דוגמת מדידים, פלסים, פרוטימר, מנומטר וכדומה.
בדיקות נוספות בנכס מתבצעות לרוב לצרכי בית משפט או במקרים בהם מתגלים ליקויים שנדרשים בביצוע בדיקת מעבדה כדי לגבש חוות דעת מלאה, דוגמת: החלקה, שליפה, בטון , תכולת רטיבות וכיוצא בזה.
במרבית המקרים, תקלות שחוזרות על עצמן במספר דירות בבניין, מעידות על כשל מערכתי בביצוע. לעיתים הן נובעות מפרטי ביצוע לא טובים ולעיתים בביצוע לקוי של קבלן מערכת ספציפי שביצע עבודה בבניין כל זאת ניתן לגלות לאחר ביצוע בדיקת בית ייסודית שתגלה לנו מחדלים שונים.
בשונה מביצוע, המומחה אינו מפקח על תיקון הליקויים, אלא אם נדרש לכך. המומחה במקרה זה חווה דעה לליקויים בנכס וגם מפרט את אופן תיקון הליקויים הנדרש. במידה שנפגע האמון בין הדייר לקבלן, ניתן להכיל פיקוח הנדסי על ביצוע העבודות של הקבלן, על מנת לוודא שהליקויים יטופלו עד תום.
ליקויי בניה הינה הגדרה כללית לכלל הליקויים בבניין. ועם זאת, ניתן לחלק את קטגוריית ליקויי הבניה לשתי קבוצות. האחת, ליקויים בביצוע. השניה היא ליקויים בתכנון, במפרט או אי התאמה כללית.
זו קבוצת ליקויי בניה הנפוצה יותר ובה נתקלים מרבית הרוכשים באופן זה או אחר כעניין שבשגרה. הסיבה לליקויים אלה מורכבת גם היא ממספר גורמים, אם כי במאקרו ניתן להגדיר את הסיבה העיקרית לליקויי בנייה כהיעדר פיקוח. ועדיין, אלה מספר גורמים לליקויי בנייה בביצוע:
חשוב לציין כי ליקויי בניה לא פוסחים על אף מקצוע בבניין וזאת על אף שקיימים 5 מקצועות ראשיים בבניין, שדווקא בהם ניתן לראות חזרתיות גדולה מאוד של הליקויים במהלך ביצוע בדק בית. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי דין ליקויים בריצוף אינו דומה כלל וכלל לדין ליקויים שבאיטום. הכוונה כמובן בכך היא שבליקויי איטום למשל, נדרש לעיתים לפרק ריצופים ומערכות שלמות לצורך איתור ותיקון תקלה. מנגד, ליקוי בניה ואיטום בריצוף יכול להיות נקודתי בלבד.
ליקוי בניה הנפוצים ביותר בדר"כ מופיעים בתחומים הבאים: איטום, אינסטלציה, ריצוף/חיפוי ואלומיניום. בעיות נוספות כאמור, ניתן למצוא גם בשאר מקצועות הבניה דוגמת: צבע, טיח, רובה, נגרות, מסגרות ועוד. לרוב, הכשלים במקצועות אלה משקלם יחסית קל יותר באופן התיקון והמשמעויות הנגזרות מאותם ליקויים.
במקביל,על אף מפח הנפש והתסכול הגדול שנגרם כתוצאה מליקויי הבניה, אציין כי מרבית הליקויים ניתנים לתיקון לאחר ביצוע בדיקת ליקויי בניה. במקרים שבהם הליקוי הוא בלתי הפיך, יידרש הקבלן להגיע להסדר כלשהו עם הדייר, לצורך סילוק הטענה בדבר אותו ליקוי ספציפי. במקרים שבהם ייגרם נזק ממשי בהיעדר אפשרות לתיקון, לקבלן לא תיוותר ברירה אלא לפעול לתיקון הליקויים לאלתר.
אציין כי בתי המשפט בישראל נוטים לעשות חסד עם קבלנים, שמישרים מבט אל מול התקלות וכאב הדיירים ובהתאם מקבלים את "זכות התיקון" שניתנת להם עפ"י חוק. בעוד שקבלנים אחרים המתכחשים לעצם קיום הליקויים, נלקחת מהם זכות התיקון ובפועל מישהו אחר יכנס לנעלי הקבלן, מה שיגרום לעלויות גבוהות יותר משמעותית לתיקון הליקויים.
הקבוצה השניה של הליקויים – ליקויים בתכנון – נובעים כתוצאה מהיעדר התאמה בין התוכנית שסיפק הדייר לקבלן לצורך שינויים, או תוכנית אחרת שצורפה למפרט המכר ואשר בהתאם התגלו אי התאמות בין התוכניות ובין הביצוע של הקבלן בפועל – ובמקרה הזה אין הבדל אם מדובר בדירה חדשה או בשיפוץ לדירה ישנה.
עם זאת,ועל אף המגבלות הרבות שקיימות לעניין הדרישות התכנוניות, קיימות גם הקלות רבות – למתכננים ולקבלנים באשר לסטיות המותרות בבנייה. הבעייתיות בליקויים תכנוניים, הינה שנדרשת עבודה רחבה יותר לתיקון הבעיה ולעיתים אף לא ניתנת לפתרון, בגלל היעדר גבהים, שיפועים וכיוצא בזה.
לחצו על חוות דעת הנדסית לבית משפט לקבלת פרטים נוספים.
בדיקת בית לפני קנייה משמשת לגילוי מוקדם של נזקים בדירה, הן בפן התכנוני והן בפן הביצועי. בבדיקת דירות רבות, נמצאים ליקויים הנוגעים לאלמנטים בטיחותיים בבניין דוגמת נשירות חיפויים, גובה מעקות, פתחים ומדרגות לא תקניות, ועד היעדר אוורור חללים. אלה רק דוגמאות קטנות הממחישות את הצורך בביצוע בדק בית.
בנוסף, נמצאים ליקויים רבים ומגוונים הנוגעים לכלל מערכות הדירה, ליקוי רטיבות, בעיות עובש, חדירות מים מקירות ופתחים, סטיות בבניית הקירות, סדקים, בעיות ריצוף ואינסטלציה, מעקות, דלתות ואלומיניום. הבדיקה מקיפה מאוד וסוקרת את כל הנכס, כמעט ולא נמצא נכס שחף מליקויים, בין אם מדובר בקבלנים גדולים ומוכרים, ובין אם מדובר בקבלנים קטנים.
בדיקת דירה מתחלקת לשתיים: האחת, בדיקה מקיפה של הליקויים בהתאם לדרישות והתקנות ואילו השנייה, נוגעת יותר להתאמות בין התכניות והמפרטים שסופקו ע"י הקבלן ובין מה שנבנה בפועל. המורכבות הגדולה בתכנון בנייה ושיווק יחידות דיור על ידי קבלנים מגלמת בתוכה סוגיות רבות להן נדרש הקבלן לתת את הדעת, החל משיווק הדירות והתאמת התכניות המשווקות להיתר וכלה במפרטים המסופקים לדיירים בהם מתחייב הקבלן להרבה מאוד פרטים המשתנים בחתך הבניין מחתך דירה אחת לאחרת.
בהיעדר סנכרון בין המתכננים, היועצים ומנהלי הפרויקטים המיישמים את התכניות, מתגלים ליקויים חלקם ניתנים לתיקון וחלקם שאינו. זמן הבדיקה הנדרש, משתנה בהתאם לגודל הדירה אך לרוב בדירה ממוצעת זמן הבדיקה הינו שעה וחצי.
בסיום הבדיקה יופק דו"ח בו יופיעו כל הליקויים שהתגלו במהלך בדיקת הדירה, אופן תיקון הליקויים וציטוט התקנים והתמונות לכל אחד מהם. חוות הדעת ההנדסית מתומחרת, כך שניתן לאמוד את גובה הליקויים בדירה, בין אם העבודה תיעשה על ידי הקבלן ובין אם תיעשה על ידי גורם חיצוני.
נכנסים לדירה חדשה? רוכשים דירה יד שניה? אל תוותרו על חברת בדק בית, שתגלה מבועד מועד את הליקויים הקיימים ותספק לכם חוות דעת הנדסית מקצועית, שגם תשרת אתכם מול הקבלן המבצע, מוכר הדירה או בית המשפט במידת הצורך. מעוניינים בביצוע בדיקת דירתכם? המשיכו לקריאה נוספת על בדיקת דירה לפני קנייה.
בדק בית לדירה הינו מונח עממי או מקצועי שמתייחס ל"תקופת הבדק", שמוגדרת בסעיף 4 לחוק המכר (דירות). בדק הבית או "תקופת הבדק"הליקוי, מוגדר בחוק כך: תקופה הקבועה בתוספת, שתחילתה בעת העמדת הדירה לרשות הקונה; בתוספת לחוק המכר (דירות) קבע המחוקק תקופות שונות של אחריות קבלן בניין כלפי רוכשי דירה. החוק קובע תקופות אחריות שונות ומיוחדות לכל סוג של ליקוי, כאשר לכל סוג של ליקוי נקבעה "תקופת בדק" המשתנה מליקוי לליקוי כמפורט להלן, ולכל תקופת בדק מתווספת תקופת אחריות בת שלוש שנים המתחילה במועד בו מסתיימת תקופת הבדק.
משמעות תקופת הבדק היא ברורה – כל רוכש דירה מקבל הזדמנות לבדוק בצורה האובייקטיבית ביותר האם העבודה של הקבלן בוצעה כראוי. כדי לוודא זאת, על הרוכשים להזמין איש מקצוע לביצוע בדק בית לדירה והפקת חוות דעת הנדסית, שאיתה יוכלו הרוכשים להתנהל מול הקבלן בדבר תיקון הליקויים, אם יימצאו כאלה.
הליך ביצוע בדק הבית בנכס כולל בדיקת כלל רכיבי הבניין והתאמתם לדרישות התקן. במסגרת בדק הבית נבדקים כלל רכיבי הבניין דוגמת חשמל, שרברבות, מיזוג אוויר, תקשורת, חיפויים (ריצוף, טיח, צבע), דלתות ומשקופים ו/או כל אביזר אחר שסופק במסגרת מפרט מכר הדירה ושנמצא שאינו עומד בדרישות ו/או בהתחייבות בין קונה למוכר.
בסיום בדק בית לדירה עם ניר גורוביץ' וידר, תופק עבורך "חוות דעת הנדסית" המפרטת את כלל הליקויים שנמצאו בנכס. חשוב להדגיש כי הליך בדק הבית בדירה מחייב הפקת חוות דעת הנדסיות ללקוח על פי דרישה. הסיבה לכך? חוות הדעת תשמש כאסמכתא משפטית לכל דבר ועניין. בנוסף, ככל שיתגלו מחלוקות בעתיד, בין הדייר והקבלן במהלך השנים, תשמש חוות הדעת את הדייר ככלי שרת בבית המשפט למועד גילוי הנזק בנכס
בדק הבית היא בדיקה שכל אחד ואחת מאיתנו מחוייבים לבצע. השקעתם משאבים עצומים ברכישת הדירה, בחיסכון, בזמן ובמחשבה ולכן כעת עליכם "לסיים את העבודה" ולהזמין בודק בית כדי למנוע עוגמת נפש בעת הכניסה לבית. בעת רכישת רכב, אנשים מקפידים לבדוק אותו היטב במכוני הבדיקה, אך דווקא ברכישת בית הם קלי דעת. רכישת נכס היא אחת ההחלטות החשובות לרבים מאיתנו ועם זאת, עדיין יש אנשים רבים שרוכשים דירות ללא כל ייעוץ הנדסי.
בעת רכישת דירה, אנשים מנסים למזער את כמות ההוצאות הנילוות למינימום ההכרחי, ועדיין עלות הבדיקה זניחה. בדק הבית מוכר לרוב הציבור בפאן המקצועי מצד הקבלן המגיע לתקן את ליקויי הבנייה בנכס ולא את שירותי המומחים שנותנים שירותי בדיקה וחוות דעת בעת רכישת הנכס. עם זאת, ככל שעובר הזמן אנשים מודעים יותר לנושא הבדק ונותני השירותים בתחום.
אנשים נרתעים מלפנות למומחה בשל חוסר הבנה או סתם אי נעימות, בשביל זה אני פה בשבילכם. התקשרו עוד היום, קבלו הסבר קצר על הליך הבדק – בדיקת הדירה, העלויות הכרוכות בכך. ומבטיח לכם, שמיד אחרי תתאמו לו"ז לבדיקת הנכס. לשם הסר ספק, ביצוע בדק בית בדירה הוא הליך הפקת חוות דעת הנדסית בנכס. הליך קבלת חוות הדעת הינו פשוט וכל שנדרש הוא התקשרות עם החברה. אל תחכו.
תהליך ביצוע חוות דעת הנדסיות בנכס הוא חשוב ביותר! הפקת חוות דעת מתבצעת על ידי מומחה שמוסמך לערוך אותה ואשר משמש בתור עד מומחה. חוות דעת הנדסית בנכס מסתמכת על בדיקה ויזואלית תוך שימוש בעזרים מקובלים. והיא משמשת ככלי הנדסי ומשפטי כאחד. מחד, הדיירים לעיתים מתקשים לנהל דיאלוג עם הקבלן בנוגע לסוגיות הנדסיות בגלל מורכבותם והידע הנדרש. ומאידך, לקבלן אין את הזמן להשקיע בשיחות חולין עם הדיירים, ומתן הסברים שלא תמיד ברורים מאליהם. מאחר ונושא הבניין הינו עולם ומלואו בדומה לכל תחום אחר הדורש התמקצעות, הרי שהמומחה משמש כמתורגמן עבור הקבלן לצרכי הדיירים.
בנוסף, דיירים המציגים טיעונים משכנעים המגובים באסמכתא של חוות דעת לאחר בדיקה זוכים ליחס אחר מצד הקבלן. חוות הדעת הינה דו"ח הכולל סקירה עניינית של המבנה בפן ההנדסי, אשר בו בודק המומחה את התאמת המבנה לתקנות הרלוונטיות.
כלל הליקויים נבדקים ומתועדים במהלך הסיור בנכס. ובהתאם לממצאים תופק חוות הדעת ההנדסית. בחוות הדעת, יצויינו כלל הליקויים שאינם עומדים בדרישות ואשר טעונים תיקון. בנוסף, ייבדקו גם אי התאמות בין מפרט המכר והתכניות שצורפו לדייר בעת רכישת הדירה ובין המצב בפועל. בסיום הבדיקה, ישלח לדייר דו"ח מפורט = 'חוות דעת הנדסית', בה יצוינו כלל הליקויים שיתגלו בנכס ואשר תשמש את הדייר לצורך המשך התנהלות מול הקבלן או היזם. יובהר שחוות הדעת משמשת כאסמכתא משפטית לכל דבר ועניין ואלו הקבלן מחויב לפעול לתיקון הליקויים תוך פרק זמן סביר וזאת בהתאם לחומרתם.
הזמן הנדרש לבדוק מבנה משתנה בעיקר בשטח אותו נדרש לסקור. דירות סטנדרטיות בין 3-5 חדרים, זמן הבדיקה בממוצע הינו שעה וחצי עד שעתיים, בדירות גדולות ובבתים פרטיים זמן הבדיקה הינו עד 3 שעות ולפעמים גם יותר.
בפן המשפטי, קורה לא מעט שרוכשים מגיעים לבתי משפט עם הרבה חומר באשר להתנהלות הלקויה של הקבלן והיעדר תיקון הליקויים. עם זאת, ללא חוות דעת הנדסית לבית משפט המכמתת את הנזק ואומדת באופן אמיתי ושקוף את הליקויים בנכס, לצערי, דוחים בתי המשפט את התביעות מהיעדר חומר שניתן לדון בו. במקרים טובים יותר קובעים מועד לדיון נוסף, עד לאחר קבלת חוות דעת מהדייר. צריך להבין שבבתי המשפט יושבים אנשים בדיוק כמו הרוכשים ללא ידע הנדסי ואין ביכולתם להכריע בסוגיות ללא תימוכין כל שהוא.
אם כך, בדיקת דירה לפני קניה או בדק בית לפני ובמעמד רכישה הינה בגדר חובה, בדומה לקבלת חוות דעת מומחה לפני ניתוח או בדיקת רכב לפני רכישה. ישנם דיירים שמזמינים בדיקה כדי לישון בשקט בלילה וישנם כאילו שנמצאים כבר בתהליך הידברות מתמשך עם קבלן בנוגע לתיקון ליקויים שטרם נפתרו ובהתאם מזמינים מומחה לבדיקת הנכס. במקרים אחרים, יש שמזמינים בדיקה בנכס בדומה לכל בדיקה שמבצעים לפני רכישה גדולה.
חוות דעת 'לרכוש משותף' היא חוות דעת הסוקרת בין השאר את הליקויים ברכוש המשותף. סקירת הרכוש המשותף ברבי קומות אינה משימה פשוטה ולו רק בגלל השטחים הרבים אותם נדרש לכסות.רבי הקומות בישראל נבנים, תוך כדי היוועצות ותכנון מוקדם עם הרבה משרדי תכנון בכל הקשור למתקני תברואה / נגישות / בטיחות / אקוסטיקה / איטום / מיזוג / חשמל ועוד. עם זאת, על אף התכנון המוקדם, ניתן למצוא פערים בין התכניות שקיבלו תוקף ובין גמר הביצוע בפועל. זה עלול לקרות כאשר הקבלן מתרשל ולא מבצע את תכולת העבודה על מרכיביה באופן המיטבי.
במידה ומתעוררות בעיות שמצריכות בדיקת גורם נוסף, תיערך חוות דעת נוספת ייעודית לבעיה שהועלתה ובהתאם יסקרו את שאר רכיבי המבנה לגופו. במקרים בהם המערכות באחריות הקבלן, מומלץ להקדים ולהפנות את הבעיה לפתחו של הקבלן או למתכנן המערכת לצורך פתרון מהיר של הבעיה.
בשונה מדירות, 'סקירת הרכוש המשותף' חשובה מאוד, לאור העובדה כי הטיפול בשטחים אלו נופל על כתפי הוועדים או חברות ניהול מטעמם. הם לא תמיד מתמצאים בתפעול ובתחזוקת המערכות השונות והמורכבות, כל שכן דרישות המערכות והתאמתם לתקנים השונים.
עלות חוות הדעת משתנה בהתאם לגודל הנכס, וטווח המחירים נע בין 1,300 ש"ח לבין 1,800 ש"ח, כאשר כמובן שבבתים גדולים בהם נדרש לכסות שטח גדול מאוד, עלות הבדיקה והפקת חוות הדעת יעלו בהתאם. מעוניינים לדעת מחירים נוספים? היכנסו לעמוד מחיר בדק בית.
הליך קבלת חוות הדעת הינו פשוט וכל שנדרש הוא התקשרות עם חברת ניר גורוביץ' וידר.
מלבד ביצוע בדק בית מקיף, החברה מספקת שירותי יעוץ הנדסי ופיקוח לעבודות הבנייה. עבודת הפיקוח הינה בעיקרה בבניית בתים פרטיים/קוטג'ים, תמ"א 38 שיפוצים ותוספות בנייה. מטרת הפיקוח – למקסמם את יכולת עבודת הקבלן, תוך חסכון עליות למזמין העבודה ועדכון בכל שלבי הבנייה. אנשים נוטים להקל ראש בבניית בית ו/או בבחירת קבלן ולעיתים התוצאות אינן ברות תיקון, עד לכדי פגיעה באיכות החיים וירידת ערך הנכס.
במסגרת עבודת הפיקוח והליווי ההנדסי, יכול המזמין גם להיעזר בשרותינו לצורך קבלת ייעוץ הנדסי בכל הקשור לבחירת חומרים/מפרטים וקבלנים. עלות הפיקוח נגזרת מגובה העבודה ומסתכמת ב-7% מגובה העבודה בפועל וזאת עב"ס חוזה קבלן/חשבונות בפועל ואישור חשבונות חריגים.
ליווי מלא עד קבלת טופס 4.
הליך בוררות הוא שיטה אלטרנטיבית ליישוב סכסוכים, בה הצדדים למחלוקת מסכימים להציג את עמדותיהם בפני בורר שהוא צד שלישי אובייקטיבי, על מנת שיכריע בסכסוך ללא יכולת ערעור. בחלק מן המקרים, הליך הבוררות הינו חלק בלתי נפרד מנספח חוזה או כל הסכם התקשרות אחר בין מזמין עבודה לקבלן, כשזהות הבורר מצויינת ובמקרים אחרים לא.
בשונה מהליך הגישור, הבורר מחוייב להיות אובייקטיבי אך לא נייטרלי כמגשר. כמו כן, מחוייב הבורר להכריע בסכסוך שלפניו וזאת בניגוד לדעה הרווחת לפיה הבורר מפשר. בהתאם לכך, רשאי הבורר במהלך כל הליך בוררות לקבל עמדתו של צד אחד במלואה ולחייב את הצד האחר במלוא הסכום. כמו כן, רשאי הבורר אף לדחות את התביעה על כל מרכיביה וזאת בדומה לביהמ"ש.
סדר הדין בבוררות הוא בדרך כלל חופשי יותר, ונתון יותר לשליטת הצדדים. אולם אם לא הוסכם במפורש בין הצדדים על כללים שונים, קובע החוק כללים החלים על כל בוררות, המסדירים את ניהול ההליך, הליכים מקדמיים, חקירת העדים, משך זמן הבוררות, וכיוצא בזה. כללים אלו מצויים בתוספת הראשונה לחוק.
בוררויות אינן מחויבות להידון על פי הדין המהותי אלא אם כן קבעו הצדדים אחרת או לחלופין קבעו הצדדים כי ניתן להגיש ערעור על הפסק לבית המשפט. עד לשנת 2008 פסקי בוררות לא היו חייבים בנימוק, אלא אם כן הורו זאת הצדדים לבורר במפורש. בסוף שנת 2008 התקבל תיקון מס' 2 לחוק הבוררות והתהפכה ברירת המחדל – כל עוד לא קבעו הצדדים אחרת חלה חובת הנמקה על הבורר. דרישות צורניות – על פסק הבורר לכלול על פי החוק את חתימת הבורר ותאריך החתימה.
כל אדם יכול להיות בורר – אין נדרשת כל הכשרה לשם כך, ואין צורך בכל השכלה מיוחדת. עם זאת, יש להניח כי הצדדים לא יפקירו עניינם בפני סתם אדם שאינו בקיא בחוק או בעניין המהווה את נושא הבוררות. יש המעבירים בוררויות למומחים 'בעניין שבו נוגעת הבוררות'. כך למשל בתביעה בגין ליקויי בניה נהוג לפנות למהנדס בניין או לשמאי מקרקעין שישמש כבורר.
יש מקרים בהם הצדדים מסכימים על זהות הבורר בעצמם, ויש הנדרשים לשם כך לעזרת בית המשפט. יש המפקידים את זהות הבורר בידי גוף שלישי, ולדוגמה "בורר שימונה על ידי איגוד המוסכים" או "בורר שימונה על ידי לשכת עורכי הדין". מינויו של בורר תקף עד לסיום הבוררות אלא אם כן הועבר מכהונתו על ידי בית המשפט, או שהצדדים הסכימו על סיום המינוי, או שהחליט להתפטר.
קידום אתרים אורגני – דניאל זריהן