מדוע מומלץ להיעזר בחברות בדק בית עבור דירה חדשה?
לעיתים אני נתקל בשאלות דיירים שאינם יודעים כיצד בדיוק מתנהל הליך קבלת הדירה, מתי בדיוק ומה לעשות.
כאשר פונים בבקשה לביצוע בדק בית לדירה מקבלן, יש כמה דברים שעל הדיירים לוודא.
להלן פירוט ההליך בצורה ברורה, באופן שיקל עליכם במעמד קבלת הדירה ולאחריה. מעוניינים בביצוע בדיקת דירה מקבלן או בדק בית מקצועי לדירה יד שניה? פנו אליי ואשמח לסייע.
תהליך ביצוע בדיקת דירה מקבלן
- הודעה בדבר פרוטוקול קבלת הדירה – הקבלן מתקשר ומבקש שתבואו לחתום על פרוטוקול קבלת הדירה. כלומר, נדרש לעבור עם נציג הקבלן על הדירה ולציין בפניו את הליקויים שהנכם מוצאים, הליקויים נרשמים על טופס מסודר שהנכם מקבלים העתק ממנו. הטופס נקרא 'פרוטוקול קבלת/מסירת דירה' ולפעמים בנוסח קצת שונה מזה.
- מה עושים עכשיו – בשלב זה, הנכם נדרשים להחליט האם ברצונכם שמומחה ילווה אתכם בסיור עם נציג הקבלן או שהנכם מבצעים את הסיור לבד. אין לכך משמעות מיוחדת היות וגם אם תזמינו מומחה יום אחרי קבלת הנכס ואף שבוע לאחר מכן, הקבלן לא יוכל להתכחש לליקויים. מה בכל זאת הבעיה?! במקרים בהם דיירים מחליטים לבצע תוספות או שינויים במבנה, גם כשמדובר בשינויים קלים, הקבלן יכול לטעון כי חלק מהנזקים שכבר קיימים בדירה נגרמו על ידי בעל המקצוע שעבד עבורכם בדירה. ולכן, רצוי להזמין בדק בית לדירה מקבלן בסמוך לקבלת הדירה.
- אישור הקבלן לצורך ביקור המומחה – במידה והחלטתם להזמין בדיקה, בשלב פרוטוקול קבלת הדירה, צריך לקבל את אישור הקבלן לכך היות והדירה פורמאלית עדיין לא שלכם = לא שילמתם את מלוא התמורה, גם אם נשאר לשלם את ההצמדות. בהתאם יכול הקבלן שלא לאפשר לבודק מטעמכם להיכנס לנכס. יובהר, שקבלנים המעריכים את עצמם, מבינים שבסופו של יום ידרשו בלווה הכי בביצוע התיקונים ובהתאם מאפשרים הגעת המומחה לאתר וביצוע הבדיקות הנדרשות בנכס לפני או אחרי קבלת הנכס.
- הבדיקה בנכס – הבדיקה עורכת בממוצע כשעה וחצי לדירת 4 חדרים ומשתנה בהתאם לגודל הנכס. בבדיקה יבדקו כלל המערכות בנכס, כמו גם התכניות ומפרט הדירה. בסיום הבדיקה תופק עבורכם חוות דעת הנדסית אותה תדרשו להעביר לקבלן.
- קבלת חוות הדעת הנדסית – אם קבלת חוות הדעת נדרש לשלוח אותה לקבלן לצורך תיקון הליקויים.
לאחר ביצוע בדיקת דירה
במקרים בהם קבלנים אינם ממהרים לתקן את הליקויים, נדרש לשלוח מכתבי תזכורת לקבלן ובמידת הצורך התראות.
במידה וגם אלו לא צלחו, נדרש להעביר 'התראה לפני נקיטת הליכים' בתקווה שהקבלן יפעל לתיקון הליקויים.
במידה ולאחר ביצוע בדיקת דירה מקבלן או בדק בית, אתם מחליטים לגשת לתביעה, הרי שגובה התביעה והנזקים בנכס כפי שקומטו בחוות הדעת ישפיעו על אופן ההליך המשפטי בפניו תתייצבו.
בדרך כלל כשסכום הליקויים בחוות הדעת הינו נמוך עד גובה של 36 אלפי שקלים, יש לפנות באופן עצמאי לביהמ"ש השלום לתביעות קטנות ולצרף את חוות הדעת.
במידה וגובה חוות הדעת גבוה מזה, נדרש לפנות לעו"ד לצורך בקשת ליווי משפטי.